Kostencalculatie & prijszetting
'Als architect kan je nu eenmaal niet veel verdienen', een vaak gehoorde en toch volledig foutieve uitspraak. Een goede archipreneur is wel degelijk in staat om sterke ontwerpen af te leveren, goed te verdienen en te leven én zich hier comfortabel bij te voelen. We kunnen je al zeggen: 'het' ereloon om dit te bereiken bestaat niet, alleen jijzélf bent in staat de voor jou correcte prijs te zetten.
Een pak architecten doen niet aan tijdsregistratie en nacalculatie. Een grote meerderheid van diegene die wel aan tijdsregistratie doen, gaan er niet mee aan de slag. Een gemiste kans, want kostencalculatie is namelijk essentieel om inzicht te krijgen in de financiële kant van je onderneming. Hoeveel kost een project nu echt? Wat is mijn kostprijs per uur? Met je kostenstructuur in het achterhoofd, leggen we je uit welke prijszettingsmethodes er bestaan en wat voor jou als architect kan werken. We nemen je ook mee in het verhaal van price bracketing, een vaak toegepaste en succesvolle techniek. Tot slot vertellen we hoe je je klant overtuigt. Wanneer en hoe bespreek ik mijn prijs? Hoe ga ik om met extraatjes?
Voor wie?
Voor architect-zaakvoerders en (zelfstandige) medewerkers van architectenkantoren die wensen te starten met kostencalculatie en strategische prijszetting.
Wat kan je verwachten...
te kennen na deze workshopreeks?
- Het verschil tussen cost-based pricing, value-based pricing en market-based pricing
te kunnen?
- Je kosten in kaart brengen
- Je kostprijs per uur berekenen
- Een strategische verkoopprijs zetten
- Je prijs communiceren naar klanten
te begrijpen?
- Het belang van kostencalculatie
- Het belang van een bedrijfsstrategie: prijszetting vloeit voort uit strategische keuzes zoals missie, visie, ideale klant, etc.
- Het belang van zelfzekerheid bij het zetten en communiceren van een prijs
Kortom, na deze workshopreeks ben je in staat een strategische en doordachte prijs te zetten die de waarde van jouw werk weerspiegelt en je in staat stelt winst te maken.
Door wie?
Simon Gryspeert
Simon Gryspeert is adviseur en projectmanager bij Flanders DC, voluit Flanders District of Creativity, hét aanspreekpunt voor ondernemers in de creatieve sector. Hij begeleidt er ondernemers en geeft workshops over onderwerpen als prijsbepaling, business modellen en crowdfunding. Bij Flanders DC beheert hij ook prijsinzicht.be, een van de meest gebruikte prijsbepalingstools in Vlaanderen. Daarnaast werkt Simon ook op projecten om de Vlaamse modesector te verduurzamen en runt hij met enkele vennoten Huff & Puff pocketwear, een startup die de stoffen zakdoek opnieuw uitvond. In een eerdere job startte hij bij UNIZO de werking voor freelancers op.
Robin Cuypers
Robin Cuypers van STREVER geeft sinds 2018 hardwerkende ondernemers zekerheid over hun prijzen, zodat ze geen geld op tafel laten liggen en eindelijk kunnen vragen wat ze waard zijn. Hij gelooft dat groei onvermijdelijk is met een gedetailleerde kostprijsberekening, correcte prijszetting en doeltreffende prijscommunicatie. Door zijn achtergrond in boekhouden en marketing bezit hij over zowel de nodige financiële als commerciële vaardigheden om doordachte prijsstrategieën op te stellen. Dat doet hij voornamelijk voor kleine bedrijven uit de meest diverse sectoren, waaronder ook architecten, interieurarchitecten, bouwbedrijven en meer.
Paulien Gekiere
Paulien is interieurarchitect van opleiding. Later voegde ze daar de postgraduaat Management of Architectural Offices (KULeuven) aan toe. Vanuit haar persoonlijke interesse besloot ze al snel projectwerk achter zich te laten en zich toe te spitsen op het management van architectenkantoren. Ze is al 6 jaar actief bij aNNo architecten. Als portfoliomanager is ze een klankbord voor zowel projectarchitecten als vennoten. Tot haar taken behoren: acquisitie, prijscalculatie, het opmaken van offertes en contracten en het opvolgen van voor- en nacalculatie voor kleine, middelgrote en grote architectuurprojecten en studies. Ze is ervan overtuigd dat elk fantastisch architectenbureau ook een fantastisch bedrijf kan en moet worden!
Bij Archipreneur staat de ondernemende architect centraal. Als zaakvoerder van een architectenkantoor word je immers vaak geconfronteerd met ondernemersvraagstukken. Niet enkel hoe je deze oplost is van belang, maar ook waarom. Met de workshops van Archipreneur willen we architecten antwoorden bieden aan de hand van inzichten en praktische tools. Onmiddellijk toepasbaar in de praktijk. Resultaat? Je ondernemersmindset en -vaardigheden zijn aangescherpt en je gaat efficiënter en productiever te werk.