Opleiding

Slim ontwerpen met een minimum aan technieken

Back to basics

Wie inzet op een slim ontwerp en gebruik van een gebouw heeft minder technieken nodig. Ingenieur Martijn Vyncke (Bureau Bouwtechniek) legt je glashelder uit hoe je als architect op een doordachte manier omgaat met passieve warmtewinsten, natuurlijke ventilatie, oriëntatie, lichtinval versus oververhitting … Na deze opleiding heb je een duidelijk overzicht van wat je kan realiseren zonder (of met minder) technieken.

 

Architecte Katrien Delespaul van tweestroom architecten: “De visie hadden we al lang, maar na deze opleiding hebben we opnieuw meer tools in handen om die in praktijk te brengen. Het is fijn om mensen te vinden die die visie delen met ons en die de waardevolle ontwerpprincipes, waarvan er veel verloren zijn gegaan, terug naar voren brengen en het ‘overtechnologische’ in vraag beginnen te stellen. Met hoe meer we zijn, hoe makkelijker dat een mentaliteitsswitch kan gebeuren of hoe gemakkelijker we draagvlak vinden bij onze opdrachtgevers.”

 

Goed om te weten: deze opleiding is goed voor 2 uur permanente vorming voor EPB-verslaggevers. 

terug naar overzicht

Opleiding op locatie

  • Nazareth: 01/06
  • Berchem: 06/06
Inschrijven

Webcast

  • Beschikbaar vanaf 22/06
Aankopen

Programma

Deel I

ing. Martijn Vyncke (Bureau Bouwtechniek)

2u

  • Warmte
    Hoe kan de warmtevraag verlaagd worden door gebruik te maken van passieve warmtewinsten? Hoe stem je het programma van eisen af op oriëntatie en hoe kan je de invloed van buitenaf tot een minimum beperken of net maximaliseren?

Deel II

ing. Martijn Vyncke (Bureau Bouwtechniek)

2u

  • Lucht

Hoe integreer je het principe van natuurlijke verluchting, dwarsventilatie en schouweffect (bv. optimalisatie d.m.v. een open traphal)? Met welke nadelen m.b.t. akoestiek, zomercomfort, tocht… moet je rekening houden?

 

  • Licht

Hoe combineer je een maximum aan daglicht met een minimale kans op oververhitting? Wat zegt de norm over het aspect ‘kwaliteit van het zicht naar buiten’, risico op verblinding...?

Inschrijven